Δελτίο τύπου
Η  εταιρεία τέχνης «Βιολέττα» παρουσιάζει την παράσταση:
Γυναίκες που ’γιναν ένα με τη γη
Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014
8.00 μ.μ., Ρέθυμνο
Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο
Ξενία

Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας  που υλοποιείται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης –ΚΕΜΕΙΕΔΕ- του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Παρασκευή 31/10/2014 στις 20.00 το βράδυ, στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία, ανεβάζεται από την εταιρεία τέχνης «Βιολέττα» η θεατρική παράσταση «Γυναίκες που ’γιναν ένα με τη γη»


Μέσα απ’ τις προφορικές μαρτυρίες των γυναικών, που κατέγραψε η Γεωργία Σκοπούλη και ενσαρκώνει επί σκηνής η Μαρινέλλα Βλαχάκη, κατατίθεται η ζωή μιας ολόκληρης κοινωνίας της ελληνικής υπαίθρου κι όχι μόνο αυτών των γυναικών. Είναι το έπος των ταπεινών ανθρώπων, που γαντζωμένοι σαν στρείδια σε βράχο μανιασμένης θάλασσας, κρατήθηκαν στη ζωή και παρά τις αντιξοότητες, έφτιαξαν ζωή. Δίνουν σε ’μας ένα πολύτιμο μάθημα υπομονής, επιμονής και εγκαρτέρησης, την ώρα ακριβώς που τη χρειαζόμαστε. Η μαρτυρία τους αποκαλύπτει τις σχεδόν πρωτόγονες, πρόσφατες αφετηρίες μας, τις οποίες αμελώς είχαμε ξεχάσει.

Η παράσταση “Γυναίκες που ’γιναν ένα με τη γη” αποτελεί για μας μαθητεία στο ήθος. Προσφέρει μαθητεία ήθους την πιο καίρια στιγμή , μας βάζει σε διάλογο με τη γενιά των γονιών μας, σε μια ευθεία παραβολή συνθηκών ζωής και ήθους αντιμετώπισης τους. Γεννά ενδιαφέρουσες σκέψεις αυτοκριτικής για τη στάση μας σήμερα.
Είναι η ωραία εκείνη στιγμή που η τέχνη προτείνει ηθική».

Video παράστασης: Θοδωρής Παπαδουλάκης - Γιάννης Κρητικός
Θεατρική προσαρμογή κειμένων – ερμηνεία: Μαρινέλλα Βλαχάκη
Διασκευή δημοτικών τραγουδιών: Λεωνίδας Μαριδάκης
Τραγούδι: Λεωνίδας Μαριδάκης, Δανάη Μπότικ
Φωτογραφίες: Φωτογραφικό αρχείο Μουσείου Μπενάκη